January 26, 2012

Ciorba de perisoare/Meatball sour soup


Pe primul loc in topul ciorbelor care imi plac se afla ciorbita de perisoare, asa cum o face mama. Este absolut delicioasa dar stiu ca oricat m-as chinui, niciodata nu o sa iasa gustul deosebit pe care il stiu din copilarie. De aceea, m-am adaptat si sper ca pe viitor, copiii mei sa se obisnuiasca cu stilul meu si sa spuna ca nicaieri nu-i ca acasa;) dar mai este pana atunci, deci, cum spuneam: iubesc ciorbita aceasta! In sfarsit, perisoare perfecte, nici prea tari, nici sfaramate, am adaugat putin gris la indicatiile mamei, in rest le-am lasat asa cum le face Antonina si careia ii multumesc pentru minunata reteta. 
Am pus si putine rosii si nu am mai dres-o cu ou, pentru ca mi s-a parut carnea un pic cam grasa, dar voi puteti face asa, sigur va iesi la fel de buna. De asemenea, gustati carnea inainte de a face perisoarele, ale mele nu sunt asa sarate si parca un pic acolo ar mai fi mers, dar data viitoare care sigur va fi cat de curand. Serviti-o cu smantana si ardei iute, sau fara nimic altceva, dupa gusturi. 
Ingredients:
One big onion chopped
100g celeriac chopped
2 carrots scraped
100g parsnip scraped
400g beef mince
One bunch of parsley
2 spoons dry dill
1 egg
2 egg whites
6 spoons of rice
2 spoons of semolina
500ml borsh or you can use lemon juice to sour the broth
100ml chopped tomatoes
______________________________________________
O ceapa mare tocata marunt
100g telina rasa
2 morcovi medii rasi
100g pastarnac ras
400g carne tocata de vita
O legatura patrunjel
2 linguri marar uscat
1 ou
2 albusuri
6 linguri orez
2 linguri gris
Leustean
500ml bors
100ml rosii tocate la borcan
Sare, piper

Instructions:
Boil onion, carrots, celeriac and parsnip in a pot with 4 litres of water at medium heath. Take the foam once in a while. When starts bubbling, put salt and pepper on your own taste.
Make the meatballs this way: mix the mince, egg, egg whites, half of chopped parsley, one teaspoon of dill, 3 spoons of rice, semolina and a teaspoon of salt and pepper. Mix very well, then make meatballs of medium dimensions, like half an egg. You can wet your hands so the job will go smoothly.
When the vegetables are almost boiled, put the 3 remaining spoons of rice and the meatballs, easy so they don't break. Turn the heath low and leave to boil for an hour, or until they are boiled and you like their taste.
While they are boiling, after 30 minutes, put the borsh or lemon juice as much as you like, tomatoes, a spoon of dill, chopped parsley, salt and pepper and if you have, concentrate spices especially for soups from Maggi or Knorr.
Leave to boil until the meatballs are ready then turn of the heath and put some more parsley and the lid on.
_________________________________________________________________________________
Puneti ceapa, morcovii, telina si pastarnacul sa fiarba intr-o oala cu 4l apa, la foc mediu. Spumati din cand in cand. Cand a dat in clocot, puneti o lingura de sare si piper dupa gust.
Faceti perisoarele astfel: amestecati carnea tocata, oul si albusurile, jumatate legatura patrunjel tocat, o lingurita de marar, 3 linguri de orez, grisul, o lingurita cu varf de sare si piper dupa gust. Amestecati foarte bine ingredientele, apoi faceti perisoarele de dimensiuni medii, sau cum va place; umeziti-va mainile sa mearga treaba mai usor.
Cand legumele sunt aproape fierte, adica dupa 30-45 minute, puneti cele 3 linguri de orez ramase si perisoarele, usor sa nu se sfarame. Dati focul mic si lasati sa fiarba pentru 40-60 minute, pana sunt fierte si va place gustul lor.
In timp ce acestea fierb, cam dupa 30 de minute, adaugati borsul, rosiile din cutie, lingura de marar ramasa, patrunjelul tocat, leusteanul (eu am pus uscat pentru ca nu am avut altceva, cam o lingurita), potriviti gustul cu sare si piper sau delikat. Mai lasati sa fiarba pana sunt gata perisoarele (la mine au fiert cam greu, orezul se incapatana sa stea tepan dar am biruit cu 20 de minute in plus).
Stingeti focul si mai puneti patrunjel daca mai doriti, deasupra, apoi puneti capacul.


5 comments:

  1. Ma bucur ca ti-a placut reteta ;) Sa stii ca daca o dregi doar cu oua , fara smantana nu iese deloc , da deloc grasa ;) Si cu bors.. e nebunie;) Te pup

    ReplyDelete
  2. Carnea mea era cam grasa, nu stiu de ce, am zis sa nu mai pun nimic, de teama:)) din cauza asta am pus si rosiile, sa iasa mai acrisoara. Am avut un bors din Romania care nu imi placea asa tare la gust, am pus putin doar, restul praf. Din cauza asta nu am mai pus ou, nu stiu daca merge cu rosii, nu am mai incercat:)))) dar data viitoare sper sa nimeresc o carne mai putin grasa sa nu ma mai sperie si o voi face alba cu ou. As fi venit la tine sa gust:*:*:*

    ReplyDelete
  3. this looks delicious! I can't wait to make it! I'm very happy to have a translator installed on my browser so I can make this!

    ReplyDelete
  4. I have translated for you:) let me know how you liked this broth):)

    ReplyDelete